Πώς γίνεται μια εξέταση προστάτη;

Πώς γίνεται μια εξέταση προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη κύρια αιτία του καρκίνου μεταξύ των ενηλίκων αρσενικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά θεραπευτικό, ειδικά στα αρχικά στάδια.

Ο καρκίνος του προστάτη αρχίζει στον αδένα του προστάτη, ο οποίος αποτελεί μέρος του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο αδένας παράγει ένα υγρό που βοηθά να φτιάξει το σπέρμα. Τα μυϊκά κύτταρα στο εσωτερικό του προστάτη παίζουν ρόλο στην εκσπερμάτιση.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) αναμένεται ότι θα υπάρξουν 248.530 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη στις ΗΠΑ το 2021 και ότι περίπου 34.130 άνθρωποι στη χώρα θα πεθάνουν από αυτό το είδος καρκίνου κατά τη διάρκεια του έτους.

Το ACS επισημαίνει επίσης ότι 1 στους 8 άνδρες θα λάβουν διάγνωση καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους και περίπου 1 στους 41 άνδρες θα πεθάνουν από την ασθένεια. Με τη θεραπεία, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να επιβιώσουν τον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν παράγει συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Μετά από μια ορισμένη ηλικία, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τακτική προβολή. Μια εξέταση προστάτη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου, ενώ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτική, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Τι είναι μια εξέταση προστάτη;

Η εξέταση περιλαμβάνει την αναζήτηση πρώιμων σημείων ασθένειας σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Ο έλεγχος του καρκίνου στοχεύει στην ανίχνευση των μεταφορικών αλλαγών σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματική.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως δύο κύριες δοκιμές για την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη:

 • ) Δοκιμή

Ούτε η δοκιμή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει καρκίνος του προστάτη, καθώς διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές μπορούν να υποδεικνύουν εάν απαιτούνται περαιτέρω βήματα.

Μια βιοψία προστάτη είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ότι ένα άτομο έχει καρκίνο του προστάτη.

Πριν υποβληθεί σε οποιαδήποτε από αυτές τις δοκιμές, το άτομο θα πρέπει να δώσει συγκατάθεση, η οποία περιλαμβάνει την επιβεβαίωση ότι κατανοούν τα πιθανά οφέλη και κινδύνους.

Για περισσότερες πληροφορίες και πόρους για την υγεία των ανδρών, επισκεφθείτε τον αποκλειστικό μας κόμβο.

Ποιος χρειάζεται μια δοκιμή;

Το ACS συνιστά να μιλάμε με γιατρό σχετικά με την προβολή στις επόμενες ηλικίες:

 • 50 χρόνια για τους άνδρες με μέσο κίνδυνο και προσδόκιμο ζωής άνω των 10 ετών
 • 45 χρόνια για όσους έχουν υψηλό κίνδυνο
 • 40 χρόνια για άτομα με περισσότερους από έναν στενούς συγγενείς (γονέας ή αδελφό) που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη σε νεαρή ηλικία (νεώτε από 65)

Ποιος έχει υψηλότερο κίνδυνο;

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εάν είναι:

 • Είναι μη ισπανόφωνοι μαύροι άνδρες
 • 66 χρόνια
 • Έχετε έναν ή περισσότερους συγγενείς με ιστορικό καρκίνου του προστάτη
 • Ακολουθήστε μια δίαιτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλά επεξεργασμένους υδατάνθρακες
 • έχουν έναν καθιστικό (ανενεργό) τρόπο ζωής
 • έχουν βιώσει έκθεση σε πράκτορα πορτοκαλί

Καρκίνος από τους λευκούς Αμερικανούς άνδρες και 2,2 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Προστάτη. Το ίδρυμα σημειώνει ότι, ενώ οι εμπειρογνώμονες δεν γνωρίζουν γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για αυτή την ομάδα, το ποσοστό θνησιμότητας είναι πιθανώς υψηλότερο λόγω της άνισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Πόσο συχνά πρέπει να δοκιμάσουν οι άνθρωποι;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η Medicare θα καλύψει μια ετήσια δοκιμασία PSA για άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω που είναι επιλέξιμοι για Medicare.

Όλοι δεν συνιστούν ρουτίνα προβολή, ωστόσο.

Το 2018, η Task Force Previcive Services των Η.Π.Α. συνέστησε η απόφαση να υποβληθεί σε εξέταση από την ηλικία των 55-69 ετών να είναι στο άτομο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές βιοψίες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική θεραπεία ασθένειας χαμηλού κινδύνου.

Πριν προχωρήσουμε με την προβολή, ένα άτομο πρέπει να συζητήσει τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό του.

Η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη; Μάθετε εδώ.

Ψηφιακή εξέταση ορθού (DRE)

Το DRE είναι μια φυσική εξέταση για αλλαγές στον προστάτη που θα μπορούσε να υποδηλώνει όγκο.

Πριν από το DRE

Κοινές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε πριν από ένα DRE συμπεριλάβετε:

 • Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του DRE;
 • Πόσο καιρό θα διαρκέσει;
 • Θα είναι οδυνηρό;
 • Πόσο ακριβής είναι ένα DRE, από την άποψη της εξεύρεσης καρκίνου;
 • Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης εάν έχει αιμορροΐδες ή πρωκτικές ρωγμές, καθώς ένα DRE μπορεί να επιδεινώσει αυτά.

Εάν το άτομο έχει ασφάλιση, θα πρέπει επίσης να ζητήσει από τον ασφαλιστικό του πάροχο για την κάλυψη και αν θα υπάρξουν πρόσθετα έξοδα.

κατά τη διάρκεια του DRE

Η διαδικασία συνήθως απαιτεί το άτομο να γδύνεται από τη μέση.

Ο ειδικός μπορεί να δώσει εντολή στο άτομο να ξαπλώνει στην αριστερή του πλευρά και να τραβήξει τα γόνατά του μέχρι το στήθος τους ή να σταθεί και να κλίνει σε ένα τραπέζι.

Ο ειδικός θα:

 • να βάλει τα γάντια και να βάλει λιπαντικό σε ένα δάχτυλο
 • Αξιολογήστε την περιοχή γύρω από το ορθό για οτιδήποτε ασυνήθιστο
 • Εισάγετε απαλά ένα λιπασμένο, γάντι στο ορθό
 • Αισθανθείτε τον προστάτη για να αξιολογήσετε το μέγεθος και να ελέγξετε για χτυπήματα, μαλακά ή σκληρά σημεία και άλλες ανωμαλίες

Ένα DRE δεν είναι συνήθως οδυνηρό, αλλά μπορεί να είναι ελαφρώς άβολο. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Μετά το DRE

Μετά την εξέταση, ο γιατρός θα εξηγήσει τα αποτελέσματα.

Το άτομο μπορεί συνήθως να επιστρέψει στις τακτικές του δραστηριότητες αμέσως μετά από ένα DRE.

Αποτελέσματα DRE

Ο γιατρός συνήθως εξηγεί τα αποτελέσματα του DRE μετά την εξέταση.

Το άτομο μπορεί επίσης να υποβληθεί σε δοκιμή PSA την ίδια ημέρα. Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα, θα το βασίσουν στα αποτελέσματα τόσο του PSA όσο και του DRE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα DRE μπορεί συχνά να παράγει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Εάν ο γιατρός ανιχνεύσει αλλαγές στον αδένα του προστάτη, αυτό δεν δείχνει απαραιτήτως τον καρκίνο.

Οζίδια του προστάτη μπορούν να αναπτυχθούν λόγω καρκίνου του προστάτη ή άλλων συνθηκών που σχετίζονται με τον προστάτη.

Μάθετε περισσότερα για τα οζίδια του προστάτη εδώ.

δοκιμή PSA

Αυτή η δοκιμή αίματος μετρά την ποσότητα του PSA (αντιγόνο ειδικό για τον προστάτη) που παράγει ο αδένας του προστάτη. Ορισμένα από αυτά τα αντιγόνο διαρρέουν στο αίμα και θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Τα υψηλά επίπεδα PSA στο αίμα μπορούν να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη, αλλά διάφορες άλλες καταστάσεις και παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα PSA. Τα υψηλά επίπεδα δεν σημαίνουν απαραίτητα τον καρκίνο.

Τι περιλαμβάνει η δοκιμή PSA;

Η δοκιμή PSA περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος και την αποστολή του σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν:

 • Κανονικά επίπεδα: Τα περισσότερα υγιή ενήλικα αρσενικά έχουν επίπεδα PSA κάτω από 4 νανογράμματα ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml).
 • Τα οριακά επίπεδα: Τα επίπεδα PSA 4-10 ng/mL είναι οριακά. Υπάρχει πιθανότητα 25% ότι υπάρχει καρκίνος και το άτομο θα χρειαστεί συνήθως πρόσθετες δοκιμές.
 • υψηλά επίπεδα: Εάν τα επίπεδα PSA είναι πάνω από 10 ng/mL, υπάρχει πιθανότητα 50% ότι το άτομο έχει καρκίνο του προστάτη. Ο ειδικός πιθανότατα θα συστήσει περισσότερες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας βιοψίας του προστάτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα PSA μπορούν φυσικά να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ένα άτομο με υψηλά επίπεδα μπορεί να μην έχει καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη πλευρά, περίπου το 15% των ατόμων που δοκιμάζουν θετικά για καρκίνο του προστάτη μετά από βιοψία έχουν επίπεδα PSA κάτω από 4 ng/mL.

Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι η μόνη αιτία υψηλών επιπέδων PSA. Μάθετε περισσότερα για τις άλλες αιτίες εδώ.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Τα επίπεδα PSA μπορεί να είναι πάνω από τη γραμμή βάσης για διάφορους λόγους εκτός από τον καρκίνο του προστάτη.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα PSA περιλαμβάνουν:

 • , μια βιοψία ή ορισμένες ουρολογικές έρευνες
 • Συμπλήρωση τεστοστερόνης
 • Ένας διευρυμένος προστάτης – λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH), για παράδειγμα
 • Prostatitis, η οποία είναι Η φλεγμονή και η διόγκωση του προστάτη

Επίσης, τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν χαμηλότερες αναγνώσεις PSA.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα PSA, συμπεριλαμβανομένων:

 • 5-alpha-reductase αναστολείς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ασπιρίνης BPH
 • που μερικοί άνθρωποι παίρνουν τακτικά ως αιμοστατικό αίμα
 • στατίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης
 • thiazide διουρητικά, ένα είδος χάπι νερού που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Ορισμένα φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα PSA. Ένα άτομο πρέπει να πει στο γιατρό του για οποιαδήποτε φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνουν πριν υποβληθούν στη δοκιμή.

Τα υψηλά επίπεδα PSA από μόνα τους δεν υποδεικνύουν καρκίνο. Ωστόσο, εάν ένα DRE αποκαλύψει επίσης τις αλλαγές, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια βιοψία για ένα ακριβέστερο αποτέλεσμα.

Ορισμένες νεότερες δοκιμές συνδυάζουν τα αποτελέσματα της δοκιμής PSA. Μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του κινδύνου για άτομα με οριακές βαθμολογίες για να αποφασίσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω παρέμβαση.

Ο δείκτης υγείας του προστάτη (PHI) συνδυάζει τα αποτελέσματα: Η δοκιμή 4KSCore συνδυάζει τα αποτελέσματα διαφόρων παραγόντων, όπως:

 • Intact PSA
 • Ανθρώπινο Kallikrein 2 (HK2)

Το PCA3 είναι μια άλλη δοκιμή για τον καρκίνο του προστάτη που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε ορισμένες περιπτώσεις. Μάθετε περισσότερα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Εάν οι δοκιμές DRE και PSA δεν δείχνουν τίποτα ασυνήθιστο, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει την παρακολούθηση επαναλαμβάνοντας μία ή και τις δύο δοκιμές κάθε 1-2 χρόνια.

Εάν τα αποτελέσματα μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη, ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία.

Μια βιοψία προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;

Δοκιμές καρκίνου του προστάτη έναντι κολονοσκόπησης

Μια εξέταση προστάτη και μια κολονοσκόπηση είναι και οι δύο τρόποι εξέτασης του ορθού, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς. Μια κολονοσκόπηση δεν ελέγχει για τον καρκίνο του προστάτη. Οι δύο δοκιμές περιλαμβάνουν επίσης διαφορετικές διαδικασίες, όπως περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα: στον αδένα του προστάτη που θα μπορούσε να υποδηλώνει καρκίνο του προστάτη για να ανιχνεύσει τους πολύποδες και άλλες αλλαγές στο παχύ έντερο που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου >

Σε ένα DRE, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα δάχτυλο για να αισθανθεί για αλλαγές. Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν ένα τεστ αίματος PSA Ο γιατρός εισάγει ένα κολονοσκόπιο, ένα λεπτό σωλήνα με φωτισμένη κάμερα, για να τραβήξει εικόνες από το εσωτερικό του παχέος εντέρου

TD> Ποιος το χρειάζεται; άνδρες ηλικίας 40-70 ετών, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου, τα αρσενικά και τα θηλυκά ηλικίας 45-75 ετών και ενδεχομένως πέραν. Εκείνοι με υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα

Ωστόσο, όταν ένας γιατρός πραγματοποιεί κολονοσκόπηση, συνήθως ξεκινούν με ένα DRE. Σε ασθενείς με προστάτη, αυτή είναι μια ευκαιρία για τον γιατρό να ελέγξει ταυτόχρονα τον αδένα του προστάτη, σύμφωνα με την έρευνα του 2018. Εάν ένα άτομο πρόκειται να έχει κολονοσκόπηση, μπορεί να επιθυμούν να μιλήσουν με το γιατρό του για τον έλεγχο του προστάτη αδένα ταυτόχρονα.

Outlook

Ο καρκίνος του προστάτη είναι κοινός. Ωστόσο, εάν ένας γιατρός διαγνώσει τον καρκίνο ενώ παραμένει στον προστάτη ή κοντά και το άτομο λαμβάνει θεραπεία, είναι σχεδόν 100% πιθανό να επιβιώσουν για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια.

Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, αυτό το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται στο 30%.

Ένα άτομο θα πρέπει να αρχίσει να ρωτά για τα οφέλη της προβολής μετά την ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα, εάν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

q:

Εάν πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών DRE και PSA, πώς αποφασίζει ο γιατρός εάν θα προτείνει μια βιοψία;

MNT Editorial Staff

A:

Ο γιατρός και το άτομο πρέπει να λάβουν την απόφαση για μια βιοψία μαζί, με βάση τα αποτελέσματα DRE και PSA και τυχόν πρόσθετα χρήσιμα δεδομένα.

Μια ενιαία αυξημένη τιμή PSA πρέπει να λαμβάνεται στο πλαίσιο. Συχνά είναι χρήσιμο να εξεταστεί μια αυξημένη τιμή σε σχέση με προηγούμενες τιμές για τον ίδιο ασθενή. Για παράδειγμα, ένα PSA 4,5 που ήταν σταθερό εδώ και πολλά χρόνια είναι λιγότερο πιθανό να υποδεικνύει τον καρκίνο από μια αξία που έχει αυξηθεί από 2 σε 4 σε 6 σε μερικά χρόνια.

Είναι επίσης χρήσιμο να ληφθεί υπόψη το μέγεθος του προστάτη, το οποίο επιτρέπει στον γιατρό να υπολογίσει μια πυκνότητα PSA (PSA ανά μονάδα προστάτη). Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια υψηλότερη πυκνότητα PSA είναι πιο πιθανό να υποδεικνύει τον καρκίνο.

Στη σύγχρονη πρακτική, μια πολυ-παραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους ασθενείς με στρωματοποιία για βιοψία. Αυτή η δοκιμή όχι μόνο επιτρέπει την ταυτοποίηση υψηλών περιοχών υποψίας εντός του προστάτη, αλλά μπορεί να συμπλεγεί με πλατφόρμες βιοψίας σύντηξης MRI / υπερήχων για να επιτρέπεται η στοχοθετημένη βιοψία, η οποία αυξάνει σημαντικά την ακρίβεια της βιοψίας του προστάτη.

Joseph Brito, Mdanswers αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

 • Η υγεία των ανδρών
 • Ιατρικές συσκευές/διάγνωση
 • καρκίνος του προστάτη/προστάτη
 • Urology/Nephrology
01111764137
01111764179
01145913478